Bezoekerscentrum Kinderdijk
Het Werelderfgoed Kinderdijk ontvangt iedere dag duizenden bezoekers. Het bezoekerscentrum verlicht de druk op het kwetsbare erfgoed en zijn omgeving door de slimme ontvlechting van de bezoekersstromen. Terwijl de identiteit en samenhang van het landschap worden versterkt door de precieze inpassing, eenvoudige vormentaal en ingetogen materialisatie van de architectuur.
Het bezoekerscentrum wordt gekenmerkt door zijn ogenschijnlijke eenvoud: een dak en vloer met daartussen twee glazen volumes. Eén volume met voorzieningen voor de ontvangst en één volume met voorzieningen voor het vetrek van de bezoekers aan Kinderdijk. Tussen het ontvangst- en vertrekvolume biedt een trap toegang tot het dak. Vanaf het dak hebben de bezoekers aan Kinderdijk een panoramisch uitzicht over het molengebied. Door deze heldere opzet ontstaat een logische volgorde van het bezoek en is dit voor alle bezoekers aan Kinderijk, van Japan tot Amerika, te begrijpen.
Het ontvangstvolume bevat de kaartverkoop en een filmzaal met informatie over het bezoek. Het vertrekvolume bevat een café, een souvenirwinkel en, in de kelder, de toiletten, keuken en technische ruimte. De glasgevel kan op verschillende strategische plekken worden opengeschoven. Zodat tijdens de drukke warme maanden van alle kanten bezoekers in en uit kunnen lopen en de capaciteit van het bezoekerscentrum aanzienlijk wordt vergroot.
Het bezoekerscentrum staat grotendeels in het water waardoor de lange lijn van de kade in ere is hersteld. Het langgerekte en zwevende volume van het bezoekerscentrum benadrukt deze lange lijn en trekt de kade onder het gebouw door richting de entree van het gebied. Tussen de twee glazen volumes ligt het atrium met de trap naar het dak. In het atrium opent het gebouw zich naar de twee belangrijkste elementen van het polderlandschap: het alom aanwezige water en de Hollandse lucht. Daarnaast creëert het atrium een nieuwe zichtlijn tussen de kade en het 19de eeuwse stoomgemaal - dat ook kan worden bezocht - aan de overkant van het water. De aluminium gevelbekleding van het dak absorbeert subtiel de kleuren van de lucht. Afhankelijk van het seizoen of tijdstip veranderd het gebouw van licht blauw naar zilver grijs tot avondrood. Vanaf de molens gezien gaat het gebouw zo volledig op in de weidse Hollandse lucht.
Oplevering | 2019 |
Opdrachtgever | Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) |
Bouwkunding aannemer | P. van Leeuwen |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |